Legacy Innovation Alliance

Vanaf de jaren '80 is software ontwikkeld waar nu nog mee gewerkt wordt enop is doorontwikkeld. Oude fundamenten waar nieuwe lagen overheen zijn gebouwd. Dat is lang goed gegaan tot er problemen kwamen. Door fouten in de software, door aansluiting met de hardware, nieuwe systemen en computertalen, door aanvallen van buitenaf. Het is bijna dagelijks nieuws.

 

LIA logo

 

LIA briefpapier

 

LIA homepage

Initiatief

Een aantal van de eerste generatie programmeurs heeft de verantwoordelijkheid gevoeld het probleem van toenemende onbetrouwbaarheid en onderhoudskosten en afnemende veiligheid bespreekbaar te maken bij de leveranciers, gebruikers, overheden, onderwijs en wetenschap.

Doel

Naast het bewust maken van toenemende kwetsbaarheid van alle sectoren van het maatschappelijk leven, ideeën ontwikkelen hoe de komende decennia tot nieuwe softwareontwikkeling te komen. Kansen onderzoeken en creëren voor de (Nederlandse) ICT-wereld om bijvoorbeeld door zelf-lerende software problemen in de toekomst te vermijden. Tegelijk door de weerstand doorbreken om oude systemen, waarvan de basis voor  steeds mee kosten en risico's zorgt, resoluut te vervangen door een nieuwe generatie software. En dat vóórdat de eerste generatie programmeurs daar niet meer voor beschikbaar is en hun kennis en ervaring verloren gaat.

Vraag

Participiëren in de naamontwikkeling; Ontwerp van logo, huisstijl en website

Een stichting met een dergelijk doel vraagt om een professionele presentatie en uitstraling die gezien wordt door de professionals in het vak. In contacten met het Ministerie van Economische Zaken was positief gereageerd en steun toegezegd. Daaraan vooraf moest voor eigen rekening en risico een organisatie opgezet worden. 

Werkwijze

Niet eerder hebben we als ontwerpers van visuele boodschappen, ons zo diep in de visie en missie van een opdrachtgever moeten verdiepen. Door een aantal bijeenkomsten bij te wonen en 'naïeve' vragen te stellen hebben we op voldoende niveau met de deskundigen kunnen meedenken om ons deel van het werk te doen. 

Naamontwikkeling

Over de naam is veel gesproken. Van de ene kant moet een naam het thema, tegelijk 'het probleem' duidelijk communiceren. In de ICT-wereld wordt met 'legacy' de erfenis van de eerst ontwikkelde software bedoeld, de oorzaak van afnemende kwaliteit. 
Van de andere kant moet ook het doel van de organisatie, het oplossen van het probleem vermeld worden. Innovatie is een daarbij passende term. Doordat er met zoveel partijen tegelijk aan gewerkt moet worden, geeft 'allliantie' dat thema goed weer. Dat het Engels bijna onvermijdelijk is in de ICT-wereld, is een feit: Legacy Innovation Alliance, kort gezegd 'LIA'. 

Ontwerp logo, huisstijl en website

In het logo is typografisch de ontwikkeling van software sinds de jaren 80 weergegeven. De kleurstelling geeft een technisch en nationaal accent. In de website zijn beelden van grote gebeurtenissen in de natuur als metafoor voor de omvang van een in wezen wereldwijd probleem gebruikt.

En verder

De eerste ontwikkelde activiteiten hebben erkenning van het veld gekregen. In de bijeenkomsten hebben de vraag- en aanbodpartijen en het onderwijs met elkaar gesproken. De confrontatie met legacy-, 'erfenis'-software is voor veel organisaties risicovol om te erkennen: de consequenties zijn ingrijpend. De overheid middels Economische Zaken zegt van het belang doordrongen te zijn, maar heeft in tweede instantie de oplossing vooralsnog bij de markt gelegd.

Ondanks dat voor iedere partij het probleem helder was, is gebleken dat commerciële en politieke partijen niet genoeg vertrouwen in elkaar konden opbrengen om het ook aan te pakken. Belangen en zienswijzen lopen te sterk uiteen. 

Na ruim een jaar hebben zich nieuwe deelnemers aangemeld. Er is een naamsverandering doorgevoerd om weerstand tegen de term 'legacy' te vermijden. Ook die huisstijl en website hebben wij ontworpen. Na 2 jaar is de stichting door gebrek aan eensgezindheid en perspectief opgeheven. Het was een bijzondere en leerzame ervaring in een voor ons totaal andere wereld.

Een project met een hoog MVO-gehalte?

030 6340240 - HaakKranen Ontwerpers  studio
06 2216 3966 - Rop Haak
06 5083 9292 - Joke Kranen

mail

home  naar het werk

HaakKranen Ontwerpers

Dovenetelhof 35
3991 GA Houten
030 6 340 240
06 2216 3966 (Rop Haak)
06 5083 9292 (Joke Kranen)
info@haakkranen.nl

 

 

Vraag, afspraak, opmerking?


Vinden


Social media


Copyright 2022 - HaakKranen.nl
Inloggen | Sitehand - Design website met CMS | Ziber - Website software | Design by HaakKranen Ontwerpers